SEGLE XX

1901
Amb el nou segle s'intenta donar un nou impuls a la Setmana Santa; es fan gestions perquè hi vagin els passos de la Flagel·lació, l'Oració a l'Hort i el Sant Enterrament. Finalment però les accions realitzades resulten infructuoses per treure el pas del Sant Enterrament  La Congregació de la Sang construeix un nou pas de l’Oració a l’Hort, advocació que no surt des de fa 25 anys. És acompanyat a la Processó del Sant Enterrament pel ‘Círculo Artesano’ ● La Congregació de Senyores de la Soledat confecciona un nou mantell i vestit de vellut negre a la seva imatge titular ● La Congregació de la Sang compta amb 185 associats, mentre que la Congregació de la Soledat ascendeix ja a 177 associades.


1902
El Gremi de Marejants decideix implicar-s’hi més a la  processó; restaura el pas del Sant Enterrament, instal·la una nova il·luminació amb gas i fa una crida als seus associats per concórrer a la processó del Divendres Sant. Finalment dos-cents pescadors acompanyen el renovat pas a la processó desprès d’anys de no fer-ho ● La Congregació de la Sang restaura els cascs dels armats, platejats i daurats, i recomponen els seus plomalls ● L’Oració a l’Hort no torna a tenir acompanyament i per tant, no desfila a la processó ● La Flagel·lació va a la processó acompanyat per congregants de Maria Immaculada i Sant Lluís Gonzaga, igual que l'any anterior ● Per primera i única vegada una “Sección de Batidores del Escuadrón de Dragones de Santiago” obre la processó substituint a la habitual unitat de la Guàrdia Civil a cavall.


1903
Es fan obres de millora a l’església de Natzaret ● El Gremi de Pagesos restaura la peanya del Sant Sepulcre i li proporciona nous velluts confeccionats per les religioses oblates i nous fanals d’il·luminació ● Es funda la ‘nova’ Germandat de Jesús Natzarè per part de l'arquitecte Ramon Salas Ricomà. El mes de febrer es redacten els estatuts i el Divendres Sant ja participen a la processó amb el pas de Jesús Natzarè, pas que durant els últims anys era acompanyat per la Congregació de la Sang. Els Natzarens van acompanyats a la processó per la banda del regiment de Luchana i la gratificació per als 8 homes que porten el pas es de 24 ptes. ● Per dificultats en la confraria de Sant Lluís Gonzaga, el pas de la Flagel·lació surt acompanyat per alumnes del col·legi Provincial ● El 12 de juliol es forma la primera junta directiva de la Germandat de Jesús Natzarè, essent Ramon Salas, Administrador Major. El reglament del "Monte-Pío de la Hermandad de Jesús Nazareno" l'aprova el govern civil en data 17 de setembre ● El 22 de novembre es constitueix l'"Asociación de Jóvenes Aspirantes a la Congregación de la Purísima Sangre", fent-se càrrec del pas de la Flagel·lació.


1904
Una devota del pas de la Flagel·lació ofereix una nova cabellera pel Crist d’aquesta advocació propietat de la Congregació de la Sang ● El Gremi de Pagesos restaura i introdueix millores en els seus passos “La Santíssima Verge al peu de la Creu” -dita popularment La Pietat- i al “Sant Sepulcre” ● Una veïna del carrer del Cós del Bou regala per a la imatge de Santa Maria Magdalena del pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants, un mantell de seda de color blau cel ● S'intenta infructuosament fer sortir a la processó el pas de l'Oració a l'Hort.


1905
La Congregació de Senyores de la Soledat encarrega la realització d’una nova peanya per la imatge de la Soledat. Aquesta artística peanya la construeix l’escultor Felix Ribas al seu taller. La pintura i daurats són de Pau Cornadó. Joan Danús realitza sis artístics candelers amb un total de cinquanta ciris que il·luminen, com mai s’havia fet anteriorment, la Mare de Déu. Els velluts també nous, són negres amb ornaments de seda i or ● Els Aspirants de la Sang que acompanyen el pas de la Flagel·lació estrenen un nou estendard de damasc vermell on hi apareixen brodats diferents emblemes. Per a la imatge del Crist Flagel·lat s’ha confeccionat també una nova tovallola o sudari brodat, regal d’una persona devota ● El 22 de desembre mor el prefecte de la Sang i president de la Congregació de Senyores de la Soledat Pau Ayala. És una pèrdua sensible per la Setmana Santa doncs des de la seva arribada impulsà a les dues congregacions de tal manera que aconseguí millorar amb les seves reformes i projectes la processó del Divendres Sant tant en la vessant artística com a la social i religiosa.    


1906
Es construeix una nova peanya pel pas de la Flagel·lació ● La Congregació de la Sang demana al Gremi de Marejants l’assistència a la Processó, doncs ja fa uns anys que no hi assisteixen i el Sant Enterrament és un dels passos cabdals de la Processó del Divendres, anomenada ja aleshores ‘Processó del Sant Enterrament’. La Sang valora la idea de fer un pas propi del Sant Enterrament ● La Congregació de la Soledat renova el seu penó ● L'arquebisbe Costa i Fornaguera suprimeix els "fasos" de la Catedral, a causa dels desordres que provocaven ● Finalment i desprès de les diverses gestions i pressions exercides per la Congregació de la Sang amb els Marejants per l’assistència del pas del Sant Enterrament, aquest no hi assisteix. 
... Actualment s'està treballant amb la resta de continguts. En els propers dies l'anirem ampliant. 
Perdoneu les molèsties.